About the author : Lilian

Kinderpardon of hoe de gemeenten de rijksoverheid op dit gebied subiet terug in haar theoretische en harteloze hok moeten zetten.

Dd 10 mei hebben 212 Nederlandse burgemeesters – ruim de helft – de petitie getekend met daarin de oproep aan staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om opnieuw te kijken naar de afgewezen aanvragen voor het Kinderpardon. (www.logogemeenten.nl/burgemeestersoproep)

In het regeerakkoord is opgenomen dat kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen en hier zijn geworteld in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Voorwaarde daarbij is dat ze al die tijd onder toezicht van het Rijk hebben gestaan. Meer dan de helft van de 3.280 aanvragen is echter door staatssecretaris Fred Teeven afgewezen. De meeste afwijzingen worden gedaan op grond van het feit dat de kinderen niet onder toezicht van het Rijk stonden. Veel van deze kinderen waren echter wel in beeld bij gemeenten, waar ze vaak gewoon naar school gingen.

Burgemeester Ostendorp (@hmostendorp) van Bunnik en initiatiefnemer van de petitie: “Ik begrijp de redenatie niet dat je onzichtbaar bent voor de overheid als je op basisschool zit. De basisschool wordt betaald door de overheid dús ben je ook zichtbaar voor de overheid als je daar opzit.” Burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere stelt: “Een overheid is een overheid. Of dit nu het Rijk is of de gemeente”.

 

bron: rtvutrecht.nl
9 mei 2014

BUNNIK – ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP hebben in de Tweede Kamer een hoorzitting aangevraagd over het kinderpardon. Ze willen met burgemeesters in gesprek over kinderen die onder gemeentelijk toezicht staan en mogelijk uit Nederland worden gezet.

De Bunnikse burgemeester Hans Martijn Ostendorp gaf maandag 5 mei 2014 samen met onder meer zijn Utrechtse en Amersfoortse collega’s het startsein voor de campagne Eerlijk Kinderpardon. De burgemeesters willen dat staatssecretaris Teeven van Justitie de aanvragen van zo’n 600 kinderen die buiten het kinderpardon vallen opnieuw bekijkt.

Ostendorp is nauw betrokken bij het onderwerp kinderpardon omdat Shenjun in zijn gemeente woont. Het 8-jarige jongetje uit Odijk moet met zijn moeder naar China omdat hij geen verblijfsvergunning heeft. Shenjun woont al zijn hele leven in Nederland, maar zijn moeder komt uit China.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind steunt de actie van de burgemeesters: “Ik hoor steeds meer verhalen van asielkinderen die onder gemeentelijk toezicht stonden en toch geen kinderpardon krijgen. Dat zijn stuk voor stuk persoonlijke drama’s. Ik wil snel met de burgemeesters om tafel om te bespreken wat we hieraan kunnen doen.”

kinderpardon 2

About the author : Lilian