About the author : Lilian

Het kan verkeren. Wat op het ene moment je gemoederen flink bezig houdt, blijkt op het andere moment een futiele gedachte.  Zo wonden wielrenliefhebbers zich deze week op over de wantoestand op de Mont Ventoux die gele trui drager Froome omhoog deed lopen. Wonden voor- en tegenstanders zich op over de app Pokémon Go. En wonden beslist vele vakantiegangers zich op over inpakken van hun koffers. En dat alles bleek ineens toch van een heel andere orde na het zien van en horen over de zoveelste walgelijke aanslag, dit keer in Nice en de staatsgreep in Turkije. 

En dan maak je je dus druk. Het ene moment om van alles. En het andere moment gaat dat ironisch genoeg nergens meer over. Mijn stelling; mits je gezond bent, heb je in verhouding weinig om over te klagen in dit laag gelegen landje.

Dus klaag, maar tel vooral je zegeningen. Relativeer, lach jezelf af en toe flink uit en wees blij dat je wiegje in Nederland stond. Het is een heel best land om in te wonen.

Welvaart en levensstandaard ongelijk verdeeld

Zeer recentelijk staat de teller op 7 miljard mensen in de wereld. Helaas is de welvaart en de levensstandaard tussen deze mensen ernstig ongelijk verdeeld. Zo zijn er veel landen die nog steeds in pure armoede leven. Toch was dit jaar het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) gematigd positief over de positie van de armste landen in de wereld. (Human Development Report maart 2016) Ze hebben een redelijke vooruitgang gemeten.

Een andere conclusie die werd getrokken was dat de Westerse landen goed moeten na gaan denken over het ontwikkelen van een duurzame levensstijl. Als hier geen verandering in komt, is de kans groot dat het Westen op de lange termijn in de problemen komt. Een ander erg interessant onderdeel van het ‘Human Development Report’ is het jaarlijkse overzicht van de beste landen om in te wonen in de wereld.

beste land op de wereld

De maatstaven van het Human Development index – criteria voor het beste wonen in een land

Het HDI rapport kijkt niet alleen naar het algemeen welvaartspeil, maar ook naar criteria als onderwijs, levensverwachting en geletterdheid. Het hoofddoel van het rapport is het dichter bij elkaar brengen van de verschillen in de wereld. Zo is de gemiddelde levensverwachting in Nederland 80, terwijl dat in veel Afrikaanse landen maar tot 50 reikt. Het vaststellen van de beste landen is slechts iets dat wij interessant vinden en is daarom ook niet wat de Verenigde Naties het belangrijkst vind. Niettemin levert het voor ons op zijn minst leuke weetjes op. En hopelijk ook wat meer benul.

 

Nederland in de lijst

Nederland stond 2 jaar geleden nog op nummer 3, daarna op nummer 4 en nu in 2016 op nummer 5. Nederland heeft natuurlijk ten opzichte van de omringende landen een vrij sterke en stabiele positie weten te behouden ten tijde van de economische crisis. Daarnaast staan andere vrijheden en gelijkheden bij ons hoog in het vaandel. Zo is onze acceptatie van homoseksuelen (nog steeds ondanks huidige klachten van homo getreiter op straat) een groot goed. Ook zijn we het op 2 na meest gelijke landen tussen mannen en vrouwen in de wereld. We moeten alleen Zweden voor ons dulden.

Noorwegen als beste land om in te wonen, in Afrika de slechtste landen om in te wonen

Noorwegen staat nu al jaren op nummer 1 Het is de onbetwiste titelhouder als het aankomt op welvaart en de levenstandaard. Naast dat het een rijk land is, heeft het veel goede voorzieningen en hebben de mensen een erg goede leefomgeving met voldoende natuur in de nabijheid. Ook heeft het een goede onderwijs en gezondsheidszorg, oftewel alle ingrediënten voor een prettig land om in te wonen. Ook Australië doet het nu al jaren goed met een stabiele nummer 2 positie. Ook in het 2016 rapport staat Noorwegen weer bovenaan.
Alle 15 landen die onderaan staan zijn Afrikaanse landen. Hier wil je echt niet wonen. Van deze landen is de Democratische Republiek Congo er het slechts aan toe. Ondanks dat de UNDP dus vooruitgang heeft kunnen meten, blijft de armoede en waarschijnlijkheid op oorlog in deze gebieden aanhouden.

batterijen

 

 

 

 

 

Het nieuwe human development rapport is in maart 2016 door de Verenigde Naties uitgebracht. De informatie is veelal gebaseerd op ontwikkelingen in 2015. Hier is de nieuwe lijst.

1. Noorwegen
2. Australie
3. Zwitserland
4. Denemarken
5. Nederland
6. Duitsland
6. Ierland
8. De Verenigde Staten
9. Canada
9. Nieuw Zeeland
11. Singapore
12. Hong Kong
13. Liechtenstein
14. Zweden
14. Verenigd Koninkrijk
16. IJsland
17. Zuid-Korea
18. Israel
19. Luxemburg
20. Japan

About the author : Lilian