About the author : Lilian

In twee dagen de fijne kneepjes leren én oefenen van het modereren van een bijeenkomst. Als dagvoorzitter of als gespreksleider. Die training volgde ik deze week.

En Wat Een Genoegen Was Dat. Met grote dank aan Kim Coppes en Jan-Jaap in der Maur van Leren Modereren.

Wat hebben beiden ons hard laten werken. En veel, heel veel laten oefenen.

Lachen gieren brullen

Het was moeilijk, het was confronterend. Want al-tijd een fijne fase, dat ‘bewust onbekwame’. Maar het was ook dikke pret. En wat ben ik ook gekoesterd door hen en de groep.

En met als resultaat een sterk vergrote lading kennis en kunde ten opzichte van vóór de training. Een flink aantal uren training in de benen. En verrijkt met feed back op de persoonlijke competenties.

Bén ik nu een volleerde dagvoorzitter? Nou neu, nóg niet. Aantal vlieguren mag nog wat hoger. Maar daaraan werkende én met een training van dit kaliber, is het goede begin wel gemaakt.

Ben ik geschikt? ✓!

En wil ik het graag veel en vaak gaan doen? Ja! Ja!

Doen dat dagvoorzitten

Doen dus, veel doen. Want alleen dan leer je dit vak. En krijg je het ooit onder de knie zoals Kim en Jan-Jaap het lieten zien. Met plezier, doortastendheid en flair.

En dat wil ik ook. Heb er het laatste jaar van mogen proeven; het smaakt naar veel meer.

Met een schijnbaar gemak en enorme ontspanning, ongelooflijk scherp kunnen zijn. Op wat je hoort en ziet. En ook op wat je niet hoort en niet ziet maar wat wel gebeurt in een zaal en tijdens een bijeenkomst.

Wat nemen we er in ieder geval voor mee? Om te beginnen is dit de heilige drie eenheid die ik voor mezelf als leidraad heb meegenomen uit de training:

  • Wees radicaal neutraal.
  • Houd regie én wees dienend aan het publiek.
  • Wees tegelijkertijd waanzinnig flexibel én doelgericht.

Radicaal neutraal. Een dagvoorzitter heeft namelijk van alles, maar één ding niet. Hij of zij heeft geen mening, is waardevrij. Totaal niet ter zake doende wat een dagvoorzitter vindt. Een zeer aangename bijkomstigheid wat mij betreft. Even helemaal niets hoeven te vinden.

Regie houden en dienend zijn. Je bent niet voor niets een moderator. Geen mening, maar wel een duidelijke rol. En die dient met verve vervuld te worden. Zonder dat je al te nadrukkelijk aanwezig bent. Het gaat om de mensen in de zaal.

En tenslotte ben je als dagvoorzitter zo flexibel als een slangenmens en doelgericht als Messi. Mooi toch.

Zorgen voor en zorgen dat

Naast een lijst van 1.000 aandachtspunten. Noem ik graag dat het publiek, de gasten het belangrijkste zijn. En dat een dagvoorzitter ook heel goed voor zijn / haar sprekers zorgt.

Kan een dagvoorzitter zo hopla! een zogeheten basismoderatie starten. En daarvan bestaan tig varianten.

Kan en wil hij / zij waar mogelijk meedenken over de opzet van een programma. Waarbij vorm volgt op functie.

En het mooiste misschien van alles: lukt het hem / haar om een introverte zaal energie te geven. En lukt het ook om een zaal vol weerstand de ruimte te geven om te lossen en weer in gesprek te gaan.

Een pracht vak

Dagvoorzitter. Gespreksleider. Moderator. Het is een pracht vak. Waarbij je nooit uitgeleerd bent.

Wellicht toch alvast maar dat terugkomdagje bij Kim en Jan-Jaap en met deze groep inplannen voor over een tijdje.

Op de eerste foto trainster Kim Coppes en mede-cursisten Stephan van Duin en Yvonne Schutgens. Tweede foto van De Groep.

About the author : Lilian

Leave A Comment