De Chinese premier Jiabao en de Duitse bondskanselier Merkel
AFP / nos.nl / dinsdag 28 juni 2011, 17:25
Door buitenlandredacteur Achille Prick
Het is niet zomaar een staatsbezoek dat de Chinese minister-president Wen Jiabao vandaag aflegt in Berlijn. De premier heeft 13 ministers meegenomen en die zijn allemaal aangeschoven voor een vergadering met de Duitse regering. Het is voor het eerst dat Duitsland op deze manier aan tafel zit met een niet-democratisch land.
Het zegt alles over het belang van China voor Duitsland. Duitsland is nog steeds de grootste exporteur ter wereld, maar China is de nummer twee en lijkt de Duitsers binnen afzienbare tijd van de troon te stoten. Het is een economische supermacht die beter je partner kan zijn dan je tegenstander, is de redenatie in Berlijn.
Het leidde voor de Duitsers vandaag in ieder geval meteen tot een resultaat. In veertien handelscontracten mogen Duitse concerns opnieuw 15 miljard euro investeren in China.
Zo mag Volkswagen een nieuwe fabriek gaan bouwen en ligt voor chemieconcern BASF ook de weg vrij om honderden miljoenen euro’s in China te investeren. De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft opdracht gekregen 62 toestellen te bouwen voor Peking.
Dat zijn slechts kleine berichten, vergeleken bij de Chinees-Duitse ambities. De Chinese premier Jiabao wil het handelsvolume tussen Duitsland en China de komende jaren verdubbelen tot 300 miljard euro.
De Duitsers zijn inmiddels gestopt met ontwikkelingshulp voor China. Volgens het ministerie van ontwikkelingssamenwerking gaat er de komende jaren nog zo’n 300 miljoen euro richting China en dan is het genoeg geweest. Van ontwikkelingsland tot wereldmacht, China heeft volgens Berlijn geen hulp meer nodig.
De onafhankelijkheid toont zich in de Chinese aspiraties. Zo wil China door de Europese Unie erkend worden als gewone markteconomie. Dat zou enkele handelsbelemmeringen tussen China en Europa opheffen. Om dat geregeld te krijgen, zet China in op Duitsland, in de ogen van Peking de machtigste in Europa. En zo hebben de twee grootmachten elkaar gevonden in de herschikking van de wereldeconomie.
Moeilijke vragen over mensenrechten worden daarbij gemeden, althans voor de microfoon. Bondskanselier Merkel zegt er voor te kiezen om dat onderwerp achter de schermen te bespreken.
Bovendien komen er volgens een Duitse regeringswoordvoerder ook positieve berichten uit China. Hij verwees naar de vrijlating van de Chinese dissident Hu Jai Sei en kunstenaar Ai Weiwei. Het lijkt niet toevallig dat de twee op vrije voeten kwamen, vlak voor het belangrijke Chinese bezoek aan Europa. Het was in ieder geval genoeg om in Berlijn in alle rust zaken te doen.